Uvek smo spremni da
odgovorimo na sva Vaša pitanja...

...A ovde smo izdvojili neka od najčešćih...

1.

Najveća prednost jeste poboljšana termo izolacija 20% u odnosu na standard modele

2.

Drveni prozor je lakiran bezbojnim lakom, koji je potrebno obnavljati na od 2 do 4godine, u zavisnosti od podneblja odnosno izloženosti suncu. Dok kod poliuretana nema potrebe za dodatnim održavanjem, odnosno lakiranjem pa je samim tim njegova eksploatacija ekonomski isplatljivija na duži vremenski period.

3.

Definitivno najzastupljeniji proizvod jeste spoljna tenda koja u dovoljnoj meri propusta svetlost u prostoriju kako bi ona bila dovljno osvetljena za dnevne aktivnosti. Ona se nalazi iznad stakla, tako da sprečava njegovo zagrevanje sunčevim zracima a samim tim i sprečava prolazak toplote dalje u prostoriju.

4.

U koliko već imate krovne prozore, dimenzija otvora u plafonu do samog štoka biće sasvim dovoljna za dalju komunikaciju sa prodavcima ili instalaterima. U koliko ste se odlučili da prvi put ugrađujete krovni prozor, potrebno je komunicirati dimenziju između greda kada je u pitanju drvena konstrukcija krova. Ako ipak želite da sami zamenite već postojeći krovni prozor najbolje bi bilo da otvorite prozor I izmerite spoljne dimenzije prozora.

5.

- Preko 70 godina tradicije I posvećenosti usavršavanja krovnih prozora I prateće opreme
- Dobro razvijena servisna mreža I dostupnost rezervnih delova
- Garancija na krovne prozore 10 godina.

6.

Preporuka VELUX-a je da se rukovodite spiskom preporučenih instalatera za ugradnju krovnih prozora koji se nalazi na njihovoj zvaničnoj stranici. Zato što su ti instalateri prošli njihovu obuku i mogu vam izdati potvrdu o pravilnoj ugradnji.

7.

Dodatna oprema poput unutrašnje sieste DKL možete ugraditi sami u pakovanju dobijate detaljno uputstvo kao I potreban alat

8.

Servis prozora je potrebno raditi na svakih od 2 do 4 godine (pročitajte više na stranici servis I održavanje)

9.

Lakiranje prozora je potrebno raditi na svakih od 2 do 4 godine (pročitajte više na stranici servis I održavanje)

10.

Sirovu gumu je potrebni zameniti posle 10 godine (pročitajte više na stranici servis I održavanje)

11.

U zavisnosti od pozicije samog prozora ali je neko prosečno veme zamene je 2 sata

12.

- Demontaža postojećeg krovnog prozora I odnošenje na deponiju
- Montaža termo I hidro izolacionog seta
- Montaža novog krovnog prozora
- Ukrajanje krovnog pokrivača prema novom krovnom prozoru
- Čišćenje prostorija u kojima su izvedeni radovi

13.

Kondenzacija je obično vidljivija na prozorima. Topli vazduh se kreće ka plafonu pa je samim tim krovni prozor naizloženiji vlazi koja se nalazi u vazduhu. Problem, međutim, obično nije prozor, već višak vlage u prostoriji. Kondenzacija je preovlađujuća u novim kućama. Posle nekoliko godina, nove kuće se isušuju i imaju manje problema sa vlagom. Cirkulacija vazduha, odnosno ventilacija prostorija će dosta pomoći u sprečavanju kondenzacije.

14.

Kondenzacija može da se formira ne samo na staklu. U nekim slučajevima majstor koji ugrađuje krovni prozor zanemaruje ugradnju hidroizolacionog seta između otvora u krovu i rama prozora. Ovo omogućava toplom, vlažnom vazduhu da izađe iz sobe i uvuče se ispod opšivke i/ili obloge. Nastala kondenzacija će se povući u prostor između okvira i otvora krova, dajući izgled curenja.

15.

Kondenzacija je pretvaranje vlage iz vazduha u tečnost. Pojavljuje se kada vazduh postaje prezasićen vlagom i oslobađa ga u obliku vode. Prepoznata je kao magla koja se pojavljuje na staklu prozora u vašem domu. Ovo takođe može biti prvi znak upozorenja da vaš dom zadržava previše vlage na drugom mestu. Čak i ako se u vašoj kući ne oseća vlaga, ona može napraviti štetu na nevidljivim mestima.

16.

Vazduh oko nas sadrži vodenu paru(vlažnost), a dodajemo je i normalnim disanjem, kuvanjem, čišćenjem i tuširanjem. Kada vazduh postane zasićen viškom vlažnosti, on raspršuje vlagu tako što ga kondenzuje nazad u vodu. To je ono što se pojavljuje na našem prozorskom staklu.

17.

Kondenzacija se dešava češće tokom hladnijeg vremena jer postoji veća temperaturna razlika između toplog vazduha u vašem domu i spoljašnjeg hladnijeg vazduha. Topli vazduh nosi veće količine vode od hladnog vazduha. Kada topli, vlažni unutrašnji vazduh dodirne hladnu površinu, kao što je staklo prozora, vlaga u vazduhu stvara kondenzaciju na hladnijoj površini.

18.

- Buđ na zidovima, krilu prozora, unutrašnjoj oblozi
- Ljuštenje ili mehurići na spoljašnjoj farbi zidova
- Loša krovna ili zidna izolacija
- Oštećene podne pločice i nameštaj
- Truljenje konstrukcionog drveta između spoljašnjeg zida

19.

Da biste se borili protiv kondenzacije, morate ograničiti količinu vodene pare u vašem domu. Počnite uklanjanjem izvora koji doprinose viškom vlažnosti.
- Ugradite prozore sa trostrukim staklom sa energetski efikasnim LOW-E zastakljenjem koji pomažu da se unutrašnje staklene ploče zagrevaju.
- Pozicionirajte radijatore ispod prozora kako biste pomogli zagrevanje unutrašnjeg stakla
- Tuširajte se kraće kako biste smanjili unutrašnju vlagu.
- Kuvajte sa poklopcima na šerpama kako biste smanjii količinu vlage u vazduhu.
- Postavite ventilator na plafon kako biste sprečili da se topli vazduh podigne do plafona a samim tim sprečili kondenzaciju krovnih prozora.
- Nabavite uređaj koji isušuje vazduh i koristite ga u zimskim mesecima i kada je kišno vreme.

20.

Vaš dom treba da se redovno provetrava kako bi se izborio sa kondenzacijom. Zapamtite da hladni vazduh može zadržati manje vodene pare od toplog, tako da je zimi vazduh spolja često dosta suvlji od zagrejanog vazduha u vašem domu. Zbog toga, dozvoljavajući vlažnom unutrašnjem vazduhu da se pomeša sa spoljašnjim, suvim vazduhom, smanjujemo i sprečavamo pojavu kondenzacije.

21.

- Ventilacione otvore sistema za ventilaciju ostavite otvorenim kako bi topli vazduh mogao da se podigne i izađe napolje
- Paljenje ventilacije u kuhinji i kupatilu češće tokom zime kako bi se višak vlage eliminisao
- Otvorite prozor u svakoj sobi na par minuta dnevno kako bi vazduh cirkulisao
- Zavese i roletne sklonite sa prozora kako bi topli vazduh mogao da cirkuliše oko stakla
- Proverite da li su vaši gasni uređaji i uređaji za sušenje veša pravilno izduvali vazduh spolja.

22.

Ventilacija je veliki korak u brobi protiv kondenzacije, zbog čega VELUX proizvodi krovne prozore sa specijalnim karakteristimkama koje mogu pomoći vašem domu da lakše diše.
VELUX krovni prozori se mogu otvarati ručno ili električno kako bi se topli, vlažni vazduh oslobodio iz kuće.
Drveni okrvir i krilo prozora poboljšavaju izolaciju.
Svi VELUX krovni prozori su izrađeni od drveta, a ne od metala ili vinila. Drvo je odličan prirodni izolator jer ne sprovodi toplotu, kao metal ili vinil.
Energetski efikasno staklo.
VELUX krovni prozori su dostupni sa energetski efikasnim trostrukim staklom, koje ima funkciju da unutrašnji sloj stakla održava toplijim kako ne bi dolazilo do nastanka kondenzacije.

23.

Pre nego što napuste fabriku, svi VELUX krovni prozori se tretiraju fungicidom na bazi vode i baktericidom. Nakon ugradnje, u redovnim intervalima, potrebno je raditi osnovni servis prozora i prelakirati slojem kvalitetnog laka. Ako je, međutim, kondenzacija bila problem , možda je došlo do promene boje ili pojave buđi, koje nikako ne utiču na jačinu samog drveta, ali mogu da rezultuju ne tako dobrim izgledom prozora.

Uklanjanje buđi sa drveta
1. Buđ treba eliminisati sredstvom za sterilizaciju. Skinite površinski sloj buđi a zatim očistite površinu rastvorom koji ste napravili od kućnog izbeljivača i vode u srazmeri 1:10.
2. Dobro isperite čistom vodom. Kada se dobro osuši, ošmirglajte drvo šmirglom srednje jačine. Ponavljajte korake 1. i 2. sve dok ne skinete svu buđ sa drveta.
3. Na kraju, premažite providnim sredstvom za zaštitu drveta, a zatim završite bojom ili providnim lakom. Korišćenje krovnih prozora tokom zime

Tokom snežnog vremena ventilacioni poklopac treba da bude zatvoren. Ako je ventilacioni pokopac otvoren, topli vazduh iz prostorije će izaći kroz poklopac i otopiti sneg iznad krovnog prozora. Otopljeni sneg će se zalediti na pokrivkama prozora i biće veoma teško otvoriti ga. Ako želite da provetrite sobu, prozor se mora otvoriti samo na kratko.

Čak i bez snega na krovu, voda se može hladiti sa otvorenog poklopca za ventilaciju u hladnijim periodima. Ovo se može desiti kada se topli, vlažni vazduh iz unutrašnjosti zgrade sretne sa veoma hladnim spoljašjim vazduhom. Zato u ovakvim situacijama ventilacioni poklopac treba da bude zatvoren. Ako želite da provetrite prostoriju, savetujemo vam da otvorite prozor. Tokom proleća i jeseni, kada su česte promene vremena, povećan je rizik za nastanak kondenzacije.

Obaveštenje o kolačićima
Poštovani korisniče, naš sajt koristi cookies (kolačiće) u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Ukoliko nastavite da pregledate i koristite našu Internet prodavnicu, slažete se sa upotrebom kolačića.