Toalet u potkrovlju - kako izabrati odgovarajući lavabo?

Renoviranje

Kupatilo bez krovnih prozoraLavabo je važan deo svakog kupatila. Svakodnevno ga koristimo i baš zato bi trebalo da vodimo više računa o njemu. Kada su lavaboi u pitanju postoje različiti oblici, vrste, boje i načini ugradnje. 

Ono što je tehnički deo vašeg posla jeste da zajedno sa vodoinstalaterom odlučite na kom mestu ćete postaviti lavabo i da li je način ugradnje odgovarajući u odnosu na poziciju lavaboa, mesto gde će biti postavljen i ostali inventar u kupatilu.

Lavabo može biti i glavni ukras u vašem kupatilu, jer danas imamo jako lepe dekorativne lavaboe, poput umetničkih dela, koji se mogu lepo uklopiti  i razbiti montoniju kupatila.

Kada su u pitanju oblici i veličine, tu nailazimo na različite veličine i trendove kada je ponuda lavaboa u pitanju. Imamo sasvim male modele, do sasvim velikih, četvrtastih, okruglih, ovalnih, i lavaboa nepravilnog oblika.

Ne smemo zanemariti ni lavaboe sa jednom ili dve slavine. Ono što je važno jeste da osmislite sve ostale delove kupatila, ormariće ugradna ogledala i poziciju drugih sanitarija u kupatilu, poput wc šolje i kade. Nije preporučljivo ako je lavabo suviše veliki, a element na kome se on nalazi previše mali, jer tada može doći do oštećenja lavaboa.

Naš savet je da veličinu lavaboa birate tek kada postavite sve druge elemente u kupatilu, kako vam se ne bi desilo da od lavaboa ne možete da zatvorite ili otvorite vrata. Takođe, pre nego što izaberete model koji vam se sviđa, veoma je važno predvideti i način ugradnje lavaboa.

Način ugradnje je izuzetno važan, kako bi lavabo bio funkcionalan za korišćenje i kako se ne bi često zapušavao.  Otpušavanje lavaboa vodoinstalateri često rade, kada lavabo nije dobro ugrađen i povezan, pa dolazi do češćih zagušenja.

Koji sve načini ugradnje lavaboa postoje?

Lavaboi se razlikuju po vrsti kačenja. Mogu biti konzolni, nadgradni, poluugradni, ugradni, slobodnostojeći.

Takođe se razlikuju i po materijalu od koga su našravljeni, pa mogu biti mermerni, stakleni, keramički, metalni, od livenog gvožđa.

Ukoliko u Vašem domu postoje krovni prozori, možete kombinovati materijale od kojih je lavabo sa dizajnom sličnim materijalima prozora i vrata.

Zidni lavabo:

Zidni lavabo je konzolni i a kače se na zid pomoću šrafova. Oni su pričvršćeni na zid i to su lavaboi na koje smo već navikli. Njihova mana je što je sifon vidljiv. Ovo je po malo zastareli model lavaboa, a ukoliko menjate samo lavabo, a imate straiju gradnju i bateriju koja je ugrađenja u zid, morate se opredeliti za ovu vrstu lavaboa.

Zidni lavabo sa polustubom:

Ako želite da znate koja je prednost ovog lavaboa, to je lakše otpušavanje lavaboa, kada dođe do zagušenja. Ovaj model je lako dostupan vodoinstalaterima, kojima je lakše da urade intervenciju odgušenja, ukoliko vam ona zatreba.

Ovaj model se razlikuje po tome što ima sakriven sifon i dodatne delove, tako je estetski savršeniji od svog prethodnika. Možete ga montirati ukoliko imate dovoljno prostora ispod lavaboa. Pošto se ne spušta do poda, možete lakše održavati kupatilo.

Kupatilo sa krovnim prozorima

Lavabo sa stubom do poda:

Ovaj model je elegantnijeg dizajna , a njegova funkcija jeste da sakrije sifon i sve delove koji su vidljivi sipod lavaboa- Obično se montiraju na visini od 90 cm, a takođe spadaju u klasične modele lavaboa.

Nadgradni lavabo:

Moderna estetika nam je promenila pogled na estetiku lavaboa, pa se promenio i sam način ugradnje i njegov izgled. Danas us nadgradni umivaonici mnogo lepši i funkcionalniji, a obično izgledaju kao da su montirani na ormarić. Način ove ugradnje zahteva da ceo sistem povezivanja lavaboa bude dobro sakriven u samom ormariću i element na kome je postavljen, tako da se ništa od dodatnih elemenata ne vidi. Otpušavanje lavaboa, na ovaj način postaje mnogo jednostavnije, jer se ceo sklop nalazi u ormariću ili element na kome se postavlja lavabo, što vodoinstalaterima olakšava posao.

U ovom slučaju lavabo može biti deo elementa i ulaziti u ceo element oji se montira u kupatilu, gde ispod možete dražti stvari, peškire i druge sitnice, tako da sve spolja deluje svedeno i elegantno. Imamo i drugi model lavaboa koji dolazi na sam ormarić.

Poluugradni lavabo:

Poluugradni lavabo je delimično ugrađen u ormarić ili ploču, koja ima funkciju postoja, dok su sifon i drugi delovi takođe nevidljivi.

Dubina umivaonika može biti različita, ali ne može biti dublja od ploče u kojoj je ugrađen.

Ugradni lavabo:

Ugradni lavabo je potpuno ugrađen u element tako da se njegove ivice stapaju sa ivicom elementa. Element može biti ugradna plča ili ormarić.

Samostojeći lavabo:

Samostojeći je naluksuznija opcija koja zahteva veliko i prostrano kupatilo. Ne može se montirati baš kod svih tipova instalacija i veoma su komplesksni kada se radi otpušavanje lavaboa. Iako su stvarno atraktivni, potrebno je da se posavetujte esa vodoinstalaterom, oko njegove ugradnje koja nije ni malo jednostavna, a ni jeftina.

Ipak, u luksuznim prostorima, pravo je uživanje imati ovaj tip lavaboa. Dizajneri se svakodnevno trude da kreiraju nove i drugačije modelelavaboa koji će zahtevati nekoliko načina ugradnje, zato će  budućnosti biti još mnogo načina i mogućnosti za korisnike.



Tagovi: wc održavanje potkrovlje toalet
Obaveštenje o kolačićima
Poštovani korisniče, naš sajt koristi cookies (kolačiće) u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Ukoliko nastavite da pregledate i koristite našu Internet prodavnicu, slažete se sa upotrebom kolačića.